Menu

Cod cu sos de piper şi garnitură de orez basmati

Nu-i aşa că v-a fost dor de mine? Că ştiu că mie mi-a fost de voi. S-au petrecut schimbări majore în ultima perioadă, ăsta fiind şi motivul absenţei mele. Dar, cum orice lucru rau are un sfârşit şi al acestui fapt i-a venit, sperăm că toate schimbările se vor dovedi pozitive şi mergem ma departe.

Şi, cum ne-am ghiftuit bine de Paşte, cred că ne-ar prinde bine tuturor să revenim la ceva mai uşor şi sănătos. De exemplu, putem să încercăm un peşte cu un sos aromat de piper verde murat şi cu o garnitură de orez basmati, care garnitură, veţi vedea, e oricum numai banală nu.


Păi să vă povestesc cum facem, nu?

Pentru 4 porţii, avem nevoie de:

Peşte:
4 fileuri de cod (recomand să cumpăraţi peşte proaspăt, cel congelat lasă o groază de apă)

Sosul de piper verde:
1 lingură de piper verde murat (se găseşte prin Selgros, Carrefour sau Mega Image)
o ceapă mică
2-3 căţei de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
100ml stock de legume / pui sau apă (eu am folosit un celebru cub, nu merită, nu e nici o diferenţă)
100ml vin alb sec
50ml de smântână de gătit
o lingură de muştar
50g de unt
2-3 frunze de dafin
2-3 fire de usturoi verde
o legătură mică de pătrunjel

Garnitura de orez:
200g de orez basmati
2 linguri de ulei de măsline
50g unt
2-300ml vin alb sec
o ceapă

Prepararea garniturii de orez basmati

Prepararea o începem invers, mai întâi pregătim orezul, pe care îl spălăm. Curăţăm o ceapă şi o tocăm mărunt. Într-o tigaie antiaderentă şi încinsă bine, punem două linguri de ulei de măsline şi cubuleţul de unt. Când acesta s-a topit, adăugăm ceapa şi amestecăm. Când ceapa începe să devină translucidă, adăugăm şi orezul şi amestecăm până absoarbe tot lichidul din tigaie. E momentul să adăugăm vinul şi să sărăm.

Când şi vinul este absorbit de orez, adăugăm o cănuţă de apă (preferabil încălzită în prealabil) şi amestecăm. Continuăm să adăugăm câte o cănuţă de apă când observăm că cea anterioară s-a dus, până când orezul este fiert.

Se pot face variaţii ale acestei reţete după gust şi scop. Dacă folosim orezul ca fel de mâncare de sine stătător, în care eventual mai adăugăm ciuperci sau fructe de mare, recomand să înlocuiţi apa în totalitate cu vin sau cu supă de legume / pui / peşte (stock). În combinaţia de acum, cu peşte şi sos de piper, merge mai bine o garnitură mai uşor aromată, să nu se concureze aromele prea tare :).

Prepararea sosului de piper verde

Am întâlnit prima oară sosul de piper verde în Franţa, acum ceva ani, lângă un muşchi de vită şi tare mi-a mai plăcut. Pe vremea aia nu ştiam de unde să fac rost de piperul verde murat şi nici cum s-ar face. Dar, de când m-am împrietenit cu bucătăria şi am făcut şi făcut rost de un borcănel cu piper verde murat, am încercat mai multe variaţii, mai puternic aromate sau mai fine şi trebuie să recunosc că este dintre sosurile mele favorite Trebuie să-l încercaţi!

Pentru început, ne pregătim cele trebuincioase. Curăţăm şi spălăm legumele: ceapa, căţeii de usturoi, usturoiul verde, pătrunjelul. Apoi, le tocăm pe toate foarte mărunt şi le păstrăm pe fiecare să le vină rândul să meargă în sos. Clătim o lingură de piper verde şi apoi îl pisăm superficial într-un mojar, astfel încât o parte să fie zdrobit bine şi o parte să fie chiar întreg.

Într-o tigaie de teflon încălzită bine, adăugăm 2 linguri de ulei de măsline şi apoi ceapa şi căţeii de usturoi tocaţi mărunt. Amestecăm şi trimitem şi frunzele de dafin să-şi lase aroma.

Într-un ibric, încălzim supa de legume / pui sau apa. Neavând stock la îndemână, m-am gândit că nu e cazul să fac, având nevoie doar de 100ml şi am folosit un cub de legume deshidratate. Nu faceţi ca mine, mai bine puneţi doar apă încălzită în prealabil, practic nu se simte diferenţa la altceva decât la cantitatea de sare cu care trebuie eventual să completaţi.

Când ceapa şi usturoiul s-au călit, adăugaţi supa / apa încălzită şi vinul şi lăsaţi să scadă. Când a scăzut şi ceapa s-a topit aproape în totalitate, adăugaţi piperul verde şi amestecaţi. Peste 30 de secunde, adăugaţi o lingură de muştar şi smântâna. Amestecaţi bine, adăugaţi untul şi când acest s-a topit, opriţi focul. Gustaţi şi potriviţi de sare.

După ce s-a răcorit, amestecaţi sosul cu jumătate din pătrunjelul şi usturoiul verde tocate mărunt. Restul de pătrunjel şi usturoi se presară în farfurie.

Prepararea peştelui

Peştele se prepară în cel mai simplu mod cu putinţă. Pentru început, uscaţi-l bine cu prosoape de hârtie. Apoi, încingeţi 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie antiaderenta. Adăugaţi peştele şi ţineţi-l 2 minute pe fiecare parte.

Serviţi codul acoperit cu două linguri de sos de piper, pătrunjel şi usturoi verde tocat. Alături îi va sta bine garniturii de orez basmati şi unei feliuţe de lămâie.

Poftă bună!

3 Comments

  • Lavinia
    27 aprilie 2011 at 8:33

    Chiar vroiam sa fac ceva cu peste zilele astea iar sosul de piper verde este pretextul perfect.Multumesc pentru idee!

  • Ana
    27 aprilie 2011 at 12:47

    Cu placere si te mai asteptam pe la noi 🙂

  • Ermac
    11 februarie 2013 at 1:51

    Mi se pare super reteta o sa folosesc aceasta reteta la examen tnx.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.