Menu

Cannelloni cu spanac, gorgonzola şi speck

M-au fascinat toate formele „ciudate” de paste pe vremea când ele nu se găseau, le vânam prin meniurile restaurantelor şi mă minunam cum au reuşit italienii să le inventeze pe toate.

Reţeta asta mi-am propus să o fac acu` vreo 4 ani, când am găsit o variantă asemănătoare într-o carte de bucate. Mi-au luat 3 ani să găsesc cannelloni :)) şi încă unul să o adaptez pe ici pe colo astfel încât să îmi fie mai la îndemână să o fac des. Aşa că vedeţi pe ce se bazează succesul în bucătărie, pe încăpăţânare.


Să vedem despre ce e vorba :). Pentru 4 porţii, avem nevoie de:

o cutie de 250g de cannelloni (am găsit în Gima la produse bio, în Mega Image, în Real şi chiar şi la un magazin de cartier din Drumul Taberei)
500g de spanac fiert şi stors, merge şi cel congelat, dar luaţi în considerare că veţi ava nevoie de aproximativ 750g căci are foarte multă zeamă
2-300g de gorgonzola (picantă dacă se poate, adică mai tare şi mai aromată, de obicei la noi se găseşte în hypermarket-uri vărsată)
200g de speck sau altă şuncă crud-uscată de origine italiană, totuşi cred ca speck-ul e cel mai ieftin dintre ele
300ml de smântână de gătit
100g de nuci
un cubuleţ de unt sau 2 linguri de ulei de măsline pentru uns tava
un praf de nucşoară
sare şi piper, după gust

Pentru început pregătim umplutura. Decongelăm spanacul într-o crăticioară cu puţină apă sau la cuptorul cu microunde (dacă folosim congelat) sau îl opărim (dacă folosim proaspăt), după care îl lăsăm să se răcorească. Când a ajuns la o temperatură decentă să punem mâna pe el, îl stoarcem bine, bine şi apoi îl tăiem grosier.

Speck-ul îl tăiem fâşii nu tocmai micuţe, după care îl punem peste spanac, desfăcând manual feliuţele, căci altfel vor rămâne garantat grămadă. Mai amestecăm din când în când, să nu le punem unele peste altele când le desfacem. Adăugăm jumătate (150ml) din smântâna de gătit şi amestecăm.

Nucile le rupem în mână în bucăţi şi jumătate dintre ele pe punem peste umplutură, pe restul le păstrăm pentru mai încolo. Sărăm, piperăm şi adăugăm şi nucşoara, după care, da, aţi ghicit, amestecăm iar. Dar, aveţi grijă cu sarea, căci gorgonzola e sărată şi ea. Adăugăm şi jumătate din cantitatea de gorgonzola (100-150g), fie tăiată cubuleţe, fie întreagă, caz în care o mărunţim puţin cu o lingură / furculiţă direct în vasul cu umplutura. Gorgonzola e bine să rămână bucăţele destul de mari, să îi simţim savoarea când o întâlnim.

E momentul să dăm drumul şi la cuptor, la 180 de grade, să se încălzească. Apoi, ungem un vas pentru cuptor potrivit ca mărime cu puţin unt sau ulei de măsline, după care trecem la umplerea pastelor. Aveţi grijă când le umpleţi la două lucruri: să nu rămână aer în interior şi să lucraţi cu grijă să nu le spargeţi. Odată umplute, aranjaţi-le frumos în vasul pentru cuptor, acoperind cât mai bine locul, să nu rămână mult printre ele ca să poată fi cuprinse de sos.

Pentru sos procedura e cât se poate de simplă: într-o crăticioară încălzim restul de smântână (150ml) şi adăugăm şi restul de gorgonzola (100-150g). Amestecăm cu o lingură de lemn în crăticioară până se topeşte brânza, având grijă să nu se prindă pe fundul oalei. În 5 minute ar trebui să fie sosul gata, aşa că îl adăugăm uniform peste paste după care curăţăm conştiincios crăticioara, nu cred că ar vrea cineva să se piardă vreun pic din el.

Presărăm peste paste restul nucilor şi dăm la cuptor pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Serviţi imediat ce le-aţi scos de la cuptor.

Poftă bună!

Pozele au fost făcute de Radu, a cărui zi de naştere este tocmai astăzi. Aşa că merită un mare La mulţi ani! şi sperăm că ne va ajuta în continuare cu poze aşa de frumoase.

2 Comments

  • Catalina
    30 aprilie 2011 at 10:56

    Iu, pe asta o voi face si eu curand. Branza si nuci e una dintre combinatiile mele preferate <3

  • Ana
    30 aprilie 2011 at 10:59

    Stii de unde am luat reteta si am adaptat-o, nu? 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.