Menu

Lămâi murate (Doqq)

Ei nu, nu am înebunit. Nu m-am apucat să pun la murat lămâi aşa de florile mărului. Acest ingredient minunat este folosit în bucătăria marocană (cu precădere), în cea istraeliană, în cea indiană şi altele.

 

Aştept cu nerăbdare ziua în care voi achiziţiona o tajină de la mama ei din Maroc. Să gătesc miel cu lămâi, smochine şi alte minunăţii, aşa cum am… devorat acum câţiva ani într-un restaurant al unor marocani din Angers, Franţa. Îmi aduc aminte de masa aceea plină de minunăţii şi de bieţii mei ochi pofticioşi care nu ştiau ce să admire prima dată, de mâinile mişunând prin toate vasele cu couscous, supă de linte, tajină de miel cu smochine şi lămâi, bob, legume în sos şi de papilele gustative încântate la maxim. Heh…

Nu ştiu exact când mi s-a năzărit să trec la fapte şi să îmi fac singură lămâi murate, dar ştiu că atunci când am cumpărat materia primă pentru dulceaţă (da, o să existe un post referitor la aşa ceva cât de curând) am rezervat o oră şi acestei reţete.

M-am inspirat după o reţetă a Rachel L. Webb, citind însă şi instrucţiunile date de David Lebovitz.

Iată mai jos ingredientele şi materialele necesare:

5-6 lămâi medii spre mari, cu coaja groasă
6 lămâi mici zemoase
500 g sare mare (dacă este de mare este cu atât mai bună)
1-2 beţe de scorţişoară
3-5 foi de dafin
2 linguri coriandru boabe
500 ml apă curată, rece
ulei (va avea rol de sigiliu)
1 borcan cu capac cu închidere ermetică (eu am folosit acest model)
etichete

În primul rând, scoateţi garnitura de cauciuc de la capacul borcanului. Spălaţi-l bine, scurgeţi-l de apă, puneţi-l într-o tavă în cuptor şi lăsaţi-l să stea la 150 grade Celsius cam 15- 20 minute. Lăsaţi-l să se răcească şi puneţi garnitura la loc.

Acum, e timpul să vă ocupaţi de lămâi, pe care le spălaţi bine cu apă călduţă şi un burete nou de vase (cu partea abrazivă eventual), fără să le răniţi. După aceea, le lăsaţi la scurs pe un şervet curat, e timpul să le crestaţi pe lung, în cruce, fără să le desfaceţi până la capăt. Apoi, cu o lingură, puneţi câtă sare încape în ele (în lămâi), strângeţi-le în palme ca să le faceţi forma la loc şi îndesaţi-le în borcan.

După un rând de lămâi mai puneţi 2-4 linguri de sare, dafin, boabe de coriandru şi un baton de scorţişoară. Şi iar un rând de lămâi. În principiu, într-un borcan de aproape 2 L încap 5- 6 lămâi mari. După ce aţi terminat toate lămâile, puneţi iar un strat de sare, coriandru şi dafin.

Reţeta după care m-am inspirat spune să turnăm acum apă până la buza borcanului dar, mai bine, stoarceţi lămâile mici şi zemoase şi umpleţi borcanul cu sucul lor (sau măcar până la jumătate şi apoi apă rece).

Închideţi capacul şi răsturnaţi de câteva ori borcanul în palme. Pentru mai multă siguranţă (că nu intră aer acolo), după ce agitaţi borcanul, desfăceţi-l şi puneţi un strat de ulei de măsline. Acesta va asigura în plus etanşeizarea borcanului.

Ştergeţi borcanul cu o cârpă curată (dacă a curs suc pe el), etichetaţi-l şi băgaţi în loc rece şi răcoros.

Lămâile vor fi gata cam în 4- 6 săptămâni.

Notă: este bine să puneţi borcanul pe o farfurie adâncă. Când conţinutul va începe să fermenteze este posibil să se scurgă puţin şi pe pereţii borcanului.

7 Comments

  • Bogdan
    23 martie 2011 at 9:45

    Sa-mi fie cu iertare, dar la ce le folosesti? 🙂

  • Cătălina
    23 martie 2011 at 11:15

    Bună Bogdan şi mulţumesc pentru vizită. Lămâile murate (după cum scrie şi în introducerea în reţetă) sunt folosite în diferite preparate marocane (tajine cu pui, miel), israeliene, indiene.

    Cum intenţionez să pregătesc câte ceva de pe acele meleaguri, nu vreau să dau din colţ în colţ pentru a găsi ingredientele necesare. Unele pot fi preparate şi acasă, de unde şi utilitatea postului de faţă. 🙂

  • Bogdan
    23 martie 2011 at 13:17

    Ca sa cureti mai bine coaja lamailor sau a oricaror fructe sau legume de pesticide, le poti lasa 10 minute in apa calda cu bicarbonat de sodiu. 😉 Sunt curios sa vad cum faci loc lamailor murate in retete.

    Btw, love the pics – ai bucataria intr-un studio foto? 🙂 Altfel nu-mi explic cum de sunt asa luminoase

  • Cătălina
    23 martie 2011 at 13:38

    Sper să fac cât de curând o tajină cu miel şi lămâi şi să pun reţeta pe site.
    Mulţumesc pentru sugestie 🙂

    Nu, nu este într-un studio foto. 🙂
    Bucătăria este mică şi funcţionează un pic ca un cort de lumină (mai ales că pereţii sunt albi).

  • Lavinia
    27 martie 2011 at 10:15

    Cred ca le fac si eu maine! Fotografiile arata minunate, dar cred ca v-am mai zis asta, nu? Ai idee daca exista vreun curs care sa ma invete si pe mine sa fac fotografii asa frumoase sau doar trebuie sa ma documentez foarte mult si sa incerc singura? Multumesc.

  • […] deshidratate 1 legătură de ceapă verde 10-15 măsline kalamata 1 sfert- cel mult o jumătate de lămâie murată 20 migdale crude 1 morcov mare sau 10 mici (aşa numiţii baby carrot) 1 lingură turmeric praf 1 […]

  • […] Categoria acrituri: Catalina Zaharescu de la Kiss the Cook cu ale ei lamai murate. […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.