Menu

Poussin (pui mic) cu rozmarin şi usturoi

Eh, am găsit poussin. Văzusem o reţetă la Cristi Roman pe blog şi mai apoi un pui mic în farfuria Ioanei când am servit într-o zi prânzul împreună la un restaurant din Bucureşti. Şi mi-am zis că poate ar trebui să încerc şi eu.

Cum spuneam, am găsit poussin. Pui mic. Nu, nu îl alintă nimeni pui mic doar pentru că e drăguţ ci şi pentru că nu cântăreşte decât vreo 500 grame. Are carnea fragedă, absoarbe bine aromele în care este gătit şi binenţeles este săţios.

Căutam într-o zi de-ale gurii într-un supermarket din piaţa din apropiere şi i-am zărit (pe ei, puii) strânşi laolaltă, aşteptând muşterii să-i cumpere. Aşa că am luat vreo patru. Trei pentru noi şi unul pentru Ioana pentru că ştiam că ar vrea să-şi pregătească unul.

Şi, după ce am cotrobăit pe net, m-am hotărât să „lucrez” după o reţetă găsită tot de Ioana.

Care sună cam aşa.

Pentru 3 porţii (3 pui):

3 pui mici
3 linguri ulei măsline
1 lămâie
3 ramuri rozmarin
pentru umplut
18-24 căţei usturoi
5 linguri de vin alb
3 ramuri de rozmarin pentru decor şi sos
sare de mare, piper

În primul rând, se porneşte cuptorul şi se lasă la 230 grade Celsius (între treptele 5 şi 6).

Se curăţă puii de tuleie, bucăţi de grăsime (această operaţiune nu este obligatorie) şi se spală cu apă rece. Se lasă la zvântat pe un servet curat şi uscat.

Lămâia se spală şă se taie în trei bucăţi. Se pune câte o bucată în fiecare pui. Apoi se mai îndeasă pe lângă câte o ramură de rozmarin spălată şi zvântată şi câte un căţel de usturoi curăţat şi tăiat în două.
Apoi, cu o perie se ung bine puii cu o lingură de ulei de măsline (da, care trebuie să ajungă la toţi trei) şi se masează gentil cu piper proaspăt măcinat şi cu sare mare.

Se pun toţi puii într-o tavă încăpătoare şi se bagă la cuptor pentru 30 minute.

După ce au luat primul val de coacere, se scot din cuptor, li se scurge sucul din ei, care atenţie! se păstrează.

Într-un vas încăpător se pune acest suc împreună cu restul de ulei de măsline şi vinul şi se pregăteşte o emulsie cu care se vor stropi din belşug puii din tavă.
Se curăţă usturoiul şi se pune pe lângă pui în tavă împreună cu rămurelele de rozmarin rămase.

Se coboară temperatura la cuptor până la 180 grade (treapta 3), se bagă din nou tava cu pui şi se lasă cam 30-40 minute. Din când în când se scot din cuptor şi se stropesc cu sosul în care stau.

Când sunt rumeni şi plăcuţi la vedere se scot din tavă, şi se lasă vreo 10 minute acoperiţi, timp în care separat, se fierbe sosul în alt vas până se îngroaşă.

Se servesc calzi, stropiţi din belşug cu sos. Vă recomand o salată verde (lăptuci, ceapă verde, ridichi) alături.

Un pui (o porţie) are cam 550- 600 calorii. E posibil să nu îl puteţi mânca pe tot. Eu una nu am reuşit 🙂

9 Comments

  • […] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu, Kiss the Cook. Kiss the Cook said: Puiut de gainusa gatit intreg, fraged. Cu rozmarin si usturoi. Cine a mai pomenit? https://www.kissthecook.ro/?p=3438 […]

  • Ana
    31 ianuarie 2011 at 18:47

    si in ce supermarket ai gasit les poussins acestia? Nu cred ca am vazut, e drept ca nici nu am cautat special Imi plac teribil pozele retetelor, iar acum am remarcat si farfuria care e foarte draguta.

  • Cătălina
    31 ianuarie 2011 at 19:32

    Am găsit în Angst la produse congelate. 🙂

  • Ana
    5 februarie 2011 at 12:49

    aha,s-a notat! Multam fain! Abia astept urmatoarea reteta si mai ales pozele :))

  • nicol
    8 februarie 2011 at 11:28

    Miami. I-ai vazut pe aia de la Jamie? Pui dulce acrisor. Am zis ca o sa fac odata ca tare sunt curioasa. Da are multi pasi si tre sa fii acolo cu ei :). Da poate incerci tu si imi zici si mie daca merita sa ma chinuiesc :).

  • Cătălina
    8 februarie 2011 at 13:14

    O sa incerc, sa vad ce iese. Si te invit pe la mine cand fac 😉

  • Diana
    21 februarie 2011 at 13:23

    Hmmmmmmmmm, papa bun ! Executat si asta, numa’ ca n-am avut poussin , ci doar un poussin mai maricel:), dar a iesit delicios chiar si asa !

  • Gab
    10 martie 2011 at 20:46

    De ce aș mânca un pui mic, când pot mânca un pui – mare?

  • Ana
    10 martie 2011 at 21:16

    Poate pentru ca e mai sanatos, are mai putin grasa pielea, are carnea mai frageda, suculenta si mai putin fibroasa. Si mai ales, pentru ca e asa de dragut, incape intr-o farfurie si poate o singura persoana sa-l manance in intregime 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.