Menu

Mini aperitive cu somon afumat (partea 1)

Acum ceva vreme, mai precis prin decembrie, a fost ziua mea. Mi-am strâns în jur, ca o cloşcă, prietenii apropiaţi şi le-am pregătit câte ceva de-ale gurii.

 

Ana, Radu, Ruxi, Dan, Ioana, Sid, Puf, Dark, Jo, Cosmin, Miha au venit rând pe rând instalându-se la wii, la bucătărie sau s-au încins la vorbă.
Probabil că i-am mai amintit şi în alte posturi şi o voi face de câte ori voi simţi nevoia să îi strâng în jurul meu. Sunt toţi oameni speciali, cu care împart şi bune şi rele, fie ele în viaţa reală, fie în Azeroth ( 😀 ).

M-am gândit cam o săptămână la ceea ce trebuie să le gătesc. Am zis că nu trebuie să includă carne de porc de vreme ce în curând trebuia să fie Crăciunul şi ştim cu toţii cam ce prăpăd şi ce festinuri sunt atunci.

Aşa că am făcut câteva aperitive cu peşte, o friptură de berbecuţ la cuptor, vreo două feluri de salată şi am încheiat tot cu o prăjitură de brânză cu ciocolată neagră şi albă.

Reţeta de azi este adaptată dintr-o carte cu 200 feluri de brioşe şi cupcakes.

Eu am făcut mai puţine aperitive decât ar ieşi normal din cantitatea de ingrediente de mai jos, reducând totul la jumătate.

În principiu vă ies 18 bucăţi mari (dacă aveţi tavă cu 12 alveole pentru brioşe normale- mari) sau 40 aperitive mici (dacă aveţi tavă cu 24 alveole pentru mini brioşe).

Aşadar:

Ingrediente pentru aluat:

150 g făină neagră
50 g făină albă
1/2 linguriţă praf de copt
3 linguri de mărar tocat mărunt
2 linguri pătrunjel tocat mărunt
50 g unt
150 ml lapte
2 ouă

Pentru cremă şi decor:

300 branză proaspătă (brânză dulce, ricotta, mascarpone la alegere)
100 g file de somon afumat
piper

Întâi şi întâi se deschide cuptorul şi se lasă la încins la treapta 4.

Se topeşte untul, se lasă puţin la răcit, timp în care se bat ouăle bine întâi singure şi apoi împreună cu laptele. Se toarnă şi untul şi se amestecă încă puţin.

Separat, se trec făinurile prin sită împreună cu praful de copt. Se spală, zvântă şi apoi se toacă foarte mărunt verdeţurile şi se adaugă şi ele peste făină. Se adaugă sare şi se amestecă totul.

Ingredientele lichide se toarnă peste cele solide şi se amestecă neglijent.

Se pun hârtiuţele de brioşe în tavă sau dacă nu găsiţi se ung alveolele cu puţin ulei sau unt, se umple fiecare alveolă cam până la jumătate şi apoi se bagă tava la cuptor cam 10 minute.

Se scot când au o culoare uşor aurie şi se lasă la răcit.

Brânza se bate într-un vas cu o lingură de lapte. dacă este necesar se taie partea de sus a brioşelor (dacă sunt prea crescute), apoi se pune brânza cu ajutorul unei pâlnii.

Somonul se taie fâşii subţiri şi se aşează în formă de floare (sau ceva cât mai apropiat de) peste brânză.

Se presară puţin piper şi mărar tocat.

Poftă bună.

Notă: Dacă aveţi pisici prin casă nu puneţi aperitivele pe masă dacă oamenilor nu le este încă foame. Felix a şterpelit cu brio somonul de la vreo 2 dintre aperitive sub ochii invitaţilor.
Când spun să amestecaţi neglijent nu vă sugerez să aruncaţi cu ingredientele în toate părţile, ci să nu insistaţi foarte mult.

3 Comments

  • Ana
    26 octombrie 2011 at 22:43

    Foarte bine arata si am apucat sa le si gust (indirect la botezul Liei ;))
    Ma gandeam sa le mesteresc si eu cat de curand. As mai avea totusi o scurta intrebare.
    La cate grade le-ai copt? (Treapta 4 pt mine nu inseamna din pacate nimic)

    Mersi

    Ana

  • Cătălina
    27 octombrie 2011 at 0:39

    Scuze, cred că de data acreasta mi-a scăpat pentru că de obicei pun şi gradele. Aşadar, treapta 4 înseamnă 200 grade C.

  • Ana
    31 octombrie 2011 at 17:27

    Multumesc frumos. Am vazut raspunsul tau fix dupa ce prima tura coapte la 180 de grade si-au petrecut 20 de minute la cuptor ;)) si nu dadeau semne de coacere.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.