Menu

Turtă dulce (piparkakut)

Cu vreo lună înainte de Crăciun, Ioana tot cercetând pe net după reţete de cozonaci şi prăjituri de făcut în timpul sărbătorilor, a găsit şi o reţetă finlandeză de turtă dulce (piparkakut (suomi)).

Aveam în cap să încerc minunăţiile încă de când am văzut prima oară Shrek şi mă amorezasem de bietul Gigi (the Gingerbread man).

Aşa că ne-am înarmat amândouă cu forme de brăduţi, inimioare, ursuleţi, girafe, pinguini, steluţe, omuleţi şi am pregătit turtă dulce pentru Moş Nicolae şi Crăciun.

La cele de Crăciun m-a ajutat şi Nati.

Dar să vă zic pe scurt cam cum stă treaba. Mai întâi, ingredientele:

0,9- 1 kg făină (de preferat 650)
300 g unt (în imagini este margarină pentru că așa cerea rețeta iar eu eram mică și neștiutoare. Mai târziu am aflat că la finlandezi treaba asta înseamnă de fapt unt amestecat cu ulei, nu uleiuri hidrogenate)
300 g zahăr tos
250 g miere de albine
3 ouă
2 linguriţe/ linguri scorţişoară
2 linguriţe/ linguri cuişoare măcinate
(sau întregi şi le pisaţi în mojar)
2 linguriţe/ linguri ghimbir praf
2 linguri bicarbonat de sodiu
1 linguriţă/ lingură coajă de portocală

Se pune mierea într-un vas rezistent la foc, se adaugă scorţişoara, cuişoarele măcinate, ghimbirul, coaja de portocală. Se amestecă şi se lasă pe foc până când încep să fiarbă.

Apoi, rând pe rând se adaugă bucăţi din unt amestecându-se bine până când aceasta se topeşte şi compoziţia se răceşte.

Se transferă totul într-un vas mai mare şi se adaugă o parte din făină şi bicarbonatul de sodiu. Se amestecă neglijent.

Ouăle se bat bine cu zahărul tos şi apoi se adaugă peste aluat. Se amestecă, apoi se pune restul de făină treptat. Se frământă până ce toată făina este încorporată, dar nu se insistă mai mult de atât.

Se taie aluatul în bucăţi mai mici, se înfofolesc în folie alimentară şi se lasă la rece peste noapte.

A doua zi, se aprinde cuptorul şi se lasă la încins la 200 grade C. Se întinde fiecare bucată de aluat între 2 foi de copt (este destul de lipicios şi foarte fărâmicios). Se decupează turtiţele în formele dorite, se pun într-o tavă şi se bagă la cuptor între 8 şi 10 minute.

Se ornează cu glazură de zahăr pudră şi ou sau vă puteţi ajuta de creioane colorate din glazură de zahăr (eu am găsit la Angst).

Note: Vă sfătuiesc ca în timp ce coaceţi, să lăsaţi uşa de la bucătărie deschisă. Mirosul minunat care iese din cuptor de la aceste mici comori se va răspândi în restul încăperilor şi îl veţi simţi încă vreo săptămână în casă.
Dacă aveţi copii, păstraţi o parte din aluat pentru ei. Le va plăcea să modeleze ei înşişi turta dulce. 🙂

2 Comments

  • Alexandra
    24 octombrie 2012 at 17:20

    In Finlanda este coca gata facuta in magazine, doar se coc, tu stii Catalina. La noi oare nu este? Sunt f. bune copilasilor le plac, le decupeaza singuri. Succes iti doresc, as veni si eu dar … sunt provinciala, cum spun bucurestenii.

  • Cătălina
    24 octombrie 2012 at 17:30

    Nu am vazut pe la magazine. Abia s-a adus pasta de martipan 🙂 Dar este usor de facut. Si intr-adevar, Nataliei ii place mult sa le decupeze. Si chiar sa intinda foaia.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.