Menu

Pulpe de raţă cu steluţe de anason şi prune

Despre reţeta asta am aflat acum multă vreme pe când răsfoiam „La masă cu Jamie” pentru prima oară. Mi-a surâs încă de pe atunci, căci arată mai mult decât apetisant în poză, dar nu mă simţeam stăpână pe o astfel de situaţie complicată de a găti raţă, pe lângă faptul că habar nu aveam de unde aş putea procura orătania şi nici steluţele de anason. Dar, timpul a trecut, am pus stăpânire pe bucătărie şi pe suficiente tehnici de n-am mai avut trac şi ocazia potrivită s-a şi ivit.

Reţeta are o dificultate scăzută, dar spectaculozitatea ei este ridicată, astfel încât se potriveşte de minune pentru mesele festive în care vreţi să impresionaţi cu ceva mai ieşit din comun.

Pentru 6 porţii avem nevoie de:

6 pulpe de raţă mari (se găsesc mai nou în mai toate hypermarket-urile mari)
20 de prune (aproximativ 1,5 kg)
6 linguri de sos de soia
4 linguriţe de condiment chinezesc mixt „5 arome” („five spices” se găseşte prin magazinele cu specific chinezesc, pe Şos. Colentina este unul)
2-3 steluţe de anason (tot pe la magazinele cu specific chinezesc se găseşte sau, mai rar, pe la produse bio / naturiste)
1 baton de scorţişoară
2 linguri cu ulei de măsline
2-3 ardei iuţi proaspeţi
2 linguri cu zahăr brun

Cu ceva timp înainte punem pulpele de raţă la marinat, cu între 2 şi 6 ore înainte de preparare (în funcţie de cât de puternică vrem să fie aroma). Alegem un castron potrivit de adânc în care punem pulpele de raţă spălate bine. Adăugăm sosul de soia, contimentul chinezesc „5 arome”, steluţele de anason, batonul de scorţişoară şi uleiul de măsline. Amestecăm şi apoi aranjăm pulpele astfel încât să stea cât mai bine îndesate. Acoperim castronul cu folie alimentară şi le lăsăm la frigider să se macereze.

Înainte de a vă apuca de treabă, daţi drumul la cuptor la 170˚C.

Apoi, luăm o cratiţă sau tavă pentru cuptor cu pereţi înalţi şi punem pe fundul tăvii ardeii iuţi curăţaţi de seminţe şi tăiaţi fâşii, prunele şi zahărul brun. Deasupra, aşezaţi pulpele de raţă şi turnaţi peste marinata.

Puneţi tava în cuptorul preîncălzit pentru 2 ore jumate – trei, întorcând pulpele de raţă o dată după ce a trecut o oră şi jumătate şi încă o dată cu jumătate de oră inainte de final. Carnea va fi foarte fragedă şi se va desprinde uşor de pe os.

Serviţi cu o garnitură de orez sau tăiţei de orez cu legume şi cu sosul de prune. Este un deliciu!

3 Comments

  • Antonina
    20 ianuarie 2012 at 9:23

    Foarte nasol moment! Am anason, da-mi trebuie rata! Hai sa zic ca poate din asta gasesc, dar de unde iau prune ??? Aai, aaaii zi tu!! Arata demential! Si musai vreau sa incerc!!!

  • Cătălina
    20 ianuarie 2012 at 14:50

    Cred ca gasesti rata intreaga la mega (eu am vazut la cel de pe 1 mai). Si prune pe la real dar nu stiu cat de prune sunt, ca sa zic asa. Poate merge cu prune uscate 😉

  • Ana
    20 ianuarie 2012 at 15:21

    Pentru reteta asta, recomand pulpele de rata daca exista posibilitatea (la Real si la Carrefour am vazut pulpe de rata separate, dar s-ar putea sa fie si prin alte locuri). In privinta prunelor, nu e exclus sa gasesti pe la Metro. Daca nu si nu, inlocuitori asemanatori ar fi caisele sau piersicile. Se poate si cu alt fruct proaspat, va schimba bineinteles rezultatul, dar sunt sigura ca tot bun va fi :P. Eu as incerca cu ananas 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.