Menu

Prăjitură cu sirop de arţar şi nuci pecan

„A luat Jo permisul. Păzea!” cam aşa suna statusul de messenger al prietenului ei, Dark. Permisul categoria „A”. Şi ne-am gândit s-o felicităm pe mica noastră prietenă dăruindu-i o tartă.

Cum adusesem de la Dublin sirop de arţar, am zis că e cazul să găsesc o reţetă în care să îl şi folosesc.
Jamie m-a ajutat şi de data aceasta, cu entuziasmu-i caracteristic („La masă cu Jamie” – Jamie Oliver). Rezultatul a fost un deliciu dulce delicios 🙂 din care ne-am înfruptat toţi, prin bunăvoinţa noii motocicliste.

Dar să purcedem din nou în lumea dulciurilor.

Pentru aluat vom avea nevoie de:

1 formă de tartă cu diametrul de 28 cm
125 grame unt
100 g zahăr pudră
puţină sare
250 g făină
2 gălbenuşuri de ou
coaja de la 1 jumătate de lămâie
2 linguri de lapte rece

Pentru umplutură ingredientele sunt:

50 g unt
340 g sirop arţar
3 linguri sirop trestie de zahăr

170 g pesmet, jumătate mai fin, jumătate mai grosier
coaja de la 2 portocale
2 mere
1 bucată mică de ghimbir proaspăt
100 g nuci pecan
smântână dulce

Pregătirea aluatului

Untul moale se freacă întâi cu puţină sare şi zahărul pudră care se adaugă treptat. Apoi se adaugă făina „în ploaie” şi se încorporează puţin câte puţin.

Când aluatul devine ferm adăugaţi cele două gălbenuşuri şi coaja de lămâie şi frământaţi în continuare până când capătă aspectul unor firimituri mari.

Apoi adăugaţi laptele şi încorporaţi-l şi pe el, amestecând în continuare până când formaţi o bilă măricică şi lucioasă de aluat.

Se îmbracă în folie alimentară şi se lasă la frigider circa o oră.

După ce se scoate, se presară pe masa de lucru făină şi se începe întinderea cu un făcăleţ a unei foi de aluat care să aibă diametrul egal cu al formei de tartă + lăţimea pereţilor ei. Dacă nu reuşiţi să o întindeţi dintr-o bucată (pentru că se rupe foarte uşor) tăiaţi-o în sferturi şi reasamblaţi-o în formă.

Astfel aşezată, se înţeapă cu furculiţa în câteva locuri şi se lasă la congelator o oră.

Când e înghetaţă bocnă, se scoate din congelator şi se bagă la cuptorul încins în prealabil la 180 grade C (treapta a 3 a de gaz).

Se lasă vreo 15 minute sau până când marginile devin galbene aurii.

Pentru umplutură se va pregăti întâi un sirop de zahăr de trestie din 4 linguri de apă şi 2 de zahăr brun (care se fierb împreună până se evaporă o parte din apă.

Se rad cele două mere, coaja de la cele două portocale şi ghimbirul.

Se pune untul la topit într-o craţită şi apoi se adaugă pe rând siropul de arţar şi siropul de trestie şi se amestecă până la omogenizare.

Se adaugă apoi pesmetul puţin câte puţin şi când este bine încorporat, se pun merele, coaja de portocale, ghimbirul şi o parte din nucile pecan.

Compoziţia astfel obţinută se toarnă în formă şi apoi se nivelează şi se decorează cu restul de nuci.

Se lasă la cuptor încă 20 minute.

Se serveşte caldă sau rece, cu smântână dulce/ frişcă/ iaurt şi opţional cu frunze de cimbru verde.

1 Comment

  • […] Reţete ca la mama- cu nuci pecan şi caramel Bucătăria cu mirodenii- dovleac şi pecan Bucătăria Adrianei- Tartă cu nuci Teo’s Kitchen- plăcintă cu pecan Ana, pe când încă mai era la kissthecook. Altă tartă cu mere, pecan şi sirop de arţar de pe KTC. […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.