Menu

Morcovi cu portocale şi pesto american

Istoria acestei reţete este lungă şi pe alocuri amuzantă, cel puţin aşa mi se pare mie acum, după ce am trecut peste şocurile de moment. M-am inspirat din una din cărţile lui Jamie Oliver şi am ajuns la aceşti morcovi fierţi puţin şi apoi copţi cu verdeţuri, portocale şi usturoi.

Apoi, m-am gândit eu că n-ar merge deloc rău nişte pesto pe morcoveii mei, aşa că am dat iama în tufa de busuioc şi am ciopârţit-o cu sârg. Am spălat frunzele de busuioc şi le-am luat la pisat bine în mojarul de ceramică pe care mi-l cumpărasem cu vreo 2 săptămâni în urmă.

Am pisat vreo 2 minute, până când am făcut zob mojarul, aşa că busuicul meu avea brusc o textură tăioasă, la propriu. Şi acum mă întreb, oare obiectul cu pricina avea nişte instrucţiuni de folosire mai deosebite? Nu e făcut să dai cu pistilul în chestiile pe care vrei să le pisezi în el? Am scos flăcări pe nas şi am rugat-o pe Cătă să dea fuga până în Gima să-mi ia alt busuioc, de cel din glastră tocmai ce avusesem eu grijă. N-a găsit şi eu deja pierdusem mai bine de o oră cu povestea asta, oră pe care nu prea o aveam la discreţie, că în câteva ore îmi veneau invitaţii şi eu nu reuşisem să fac mai nimic. Bun, deci dacă noroc nu e, busuioc nu e, ce să facem, improvizăm şi înlocuim pesto-ul italian cu cel american că rucola aveam prin frigider. A mers excelent!

Pentru morcovii cu portocale avem nevoie de (4-6 porţii):
800 de grame de morcovi
2 portocale
o căpăţână de usturoi
o mână de cimbru proaspăt
3-4 frunzuliţe de dafin (eu am pus proaspăt, că aveam în ghiveci)
3 cubuleţe de unt (75g)
sare

Pentru pesto-ul american, am folosit:
3 mâini mari de rucola (cam 2/3 de pungă, dintre cele care se găsesc în comerţ)
o mână de parmezan
o mână de seminţe de pin
ulei de măsline
zeama unei lămâi sau lime

Mai întâi pregătim pesto-ul, pentru că dacă stă la frigider o oră înainte de servire are tocmai bine timp să se împrietenească aromele între ele. Punem seminţele de pin într-o tigaie şi le prăjim puţin, dar foarte puţin. Le luăm de pe foc înainte să-şi schimbe culoarea, când au devenit sticloase de la uleiul pe care îl scot la căldură. Punem într-un blender cele trei mâini de rucola, seminţele de pin prăjite uşor mai devreme şi mixăm folosind modul „pulse” de câteva ori, până când blenderul a mărunţit bine ingredientele. Atunci adăugăm parmezanul ras proaspăt şi 3 linguri cu ulei de măsline şi 3 linguri cu zeamă de lămâie sau lime. Mai punem o dată blenderul să amestece bine şi gustăm. Potrivim gustul cu zeamă de lămâie, ulei de măsline şi sare şi îl punem într-un bol la frigider până când îl servim.

Apoi, spălăm şi curăţăm morcovii şi îi punem într-o cratiţă potrivită ca mărime şi punem apă să îi acopere. Adăugăm cele două portocale tăiate cubuleţe (fără să le curăţăm de coajă), o legătură de verdeţuri proaspete (cimbrul sau rozmarinul merg minunat), o căpăţână de usturoi cu căţeii sfărâmaţi uşor, câteva frunze de dafin şi o linguriţă rasă cu sare.

Fierbem pentru 10 minute. Apoi, scurgem zeama şi mutăm morcovii, portocalele, căţeii de usturoi şi legătura de cimbru într-o tavă pentru cuptor. Deasupra punem untul tăiat cubuleţe şi dăm la cuptor pentru încă 10 minute, la 220 de grade. Dacă vrem ca morcovii să fie uşor rumeniţi, presărăm puţin zahăr înainte de a-i da la cuptor, acesta se va topi la căldură şi va carameliza uşor morcovii dându-le un aspect excelent.

Îi servim calzi alături de sosul pesto american, pregătit mai devreme.

Ei, dar ce să credeţi, ce am primit eu în seara cu pricina, trimis pachet de la mamanu`? Da, fix asta, un mojar de marmură masivă, pe care dacă reuşesc să-l fac ţăndări înseamnă că nu e făcut să fie şi la mine un mojar trainic pentru totdeauna. Săr’na mamiţo :*

Pozele sunt făcute de Radu. Multumim Radu :).

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.