Menu

Mutabbal – o salată de vinete arăbească


Despre mutabbal ştiam din restaurantele cu specific libanez ca fiind o salată de vinete preparată în stil arăbesc. Mereu mi-am imaginat-o ca fiind greu de preparat, până când am dat de reţeta de pe site-ul lui Florin de la Crazy Mother Cooker căruia ţin să-i mulţumesc pe această cale. Se serveşte cu succes alături de o salată libaneză tabouleh, o lipie arăbească şi un pahar de ayran proaspăt.

Pentru pasionaţii de preparate orientale, am o veste bună. În urma plimbării la Dublin, am adunat multe condimente şi ingrediente specifice, deci voi recidiva cu reţete. Pentru mutabbal aveţi nevoie de pastă de susan (tahini), pe care o puteţi găsi în băcăniile arăbeşti de la noi sau în supermarketuri (în Mega Image am văzut), şi de sumac, pe acesta doar în băcăniile arăbeşti l-am văzut.


Ingrediente:

3 vinete dolofane
2-4 căţei de usturoi (după preferinţe, eu am preferat, evident 4)
3-4 linguri tahini (pastă de susan)
3-4 linguri iaurt gras
2-3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriţă sare
1 lingurită rasă de chimen
5-6 frunze de mentă
1-2 ardei iuţi uscaţi (eu am folosit peperoncino)
pentru ornat: 1 linguriţă de sumac (poate fi înlocuit cu boia de ardei dulce), câteva linguri de ulei de măsline şi câteva frunzuliţe de mentă

Bun, să trecem la procesul tehnologic. Pentru început spălăm vinetele şi le tăiem în jumătăţi pe lung (păstrăm codiţele, o să ne ajute mai târziu). Într-o tavă mare în care întindem o foaie mare de aluminiu, le aşezăm cu faţa în jos. Apoi ungem spatele violet al jumătăţilor de vinete cu ulei de măsline. Le dăm la cuptor pentru 10 minute, pe modul „grill”, la treapta de putere cea mai mare. Le scotem şi le înţepăm din loc în loc cu un cuţit şi le dăm iar la cuptor (tot modul „grill” şi tot la putere mare). În 15-20 minute va mirosi puternic şi vă veţi da seama că vinetele sunt coapte. Le scoatem de la cuptor şi le lăsăm câteva minute la răcorit. Apoi, cu o paletă de lemn sau plastic scoatem pulpa vinetelor ţinând de codiţă şi o depozităm într-o sită de plastic (orice contact cu suprafeţe metalice va oxida vinetele) la scurs.

Cât se scurg vinetele, curăţăm căţeii de usturoi şi îi pisăm bine într-un mojar, după ce am adăugat şi un praf de sare. Din când în când mai trecem cu paleta prin vinete să le ajutăm să se răcească şi să se scurgă zeama amăruie.

E momentul în care le punem pe toate în blender: vinetele, usturoiul pisat, 3-4 linguri de pastă de susan tahini, 3-4 linguri de iaurt gras, 2-3 linguri de ulei de măsline, jumătate de linguriţă de sare, jumătate de linguriţă de chimen măcinat, 3-4 frunze de mentă rupte în bucăţi şi doi ardei iuţi mici uscaţi. Mixăm după preferinţă (mie îmi place mixat bine) şi punem pasta pe un platou.

Formăm cu o lingură nişte valuri în pastă şi ornăm cu sumac (sau boia de ardei dulce), ulei de măsline şi cu mentă proaspătă. Poftă bună!


Pozele sunt facute de Radu, multumim.

2 Comments

  • […] cu tabouleh-ul şi mai că nu m-a anunţat că trebuie să-i fac. La puţin timp am pus reţeta de mutabbal pe site şi Rux mi-a spus că există o variantă cu suc de rodii de care îi e tare dor (o să […]

  • […] care am avut seara arăbească planificată mai trebuia să fac warak, tabouleh, fattoush, hummus, mutabbal şi ayran-uri, prăjitura trebuia să fie cât mai simplă, ca să mă incadrez în timp, dar […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.