Menu

Două tipuri de ayran


Mai ales când căldura ne toropeşte, dar şi când ne-am pus în cap să gătim ceva specific zonelor mai orientale, merge de minune să servim şi un pahar de ayran. Pe cât de delicioasă este această băutură, pe atât de simplu de făcut. Ce vă recomand ca „lege” este să folosiţi mereu mentă proaspătă şi să pregătiţi ayran-ul atunci când îl serviţi.

Avem două tipuri de ayran, fiecare dintre ele putând fi derivat şi într-o variantă cu usturoi, deci ar cam fi patru. Dacă alegeţi să puneţi usturoi, vă recomand prima oară să puneţi un căţel la 2-3 porţii dacă faceţi varianta cu menta şi ceva mai mult dacă o faceţi pe cea cu castraveţi.


Ingrediente ayran cu castraveţi

0.5kg castraveţi
500ml iaurt gras (cel mai gras pe care îl găsiţi)
500/750ml apă rece (o parte din apă se poate înlocui cu gheaţă, păstrând cantitatea de lichid)
un praf pe sare
câteva frunzuliţe de mentă
2-3 căţei de usturoi

Spălaţi castraveţii şi curăţaţi-i. Dacă aveţi storcător de fructe şi legume, folosiţi-l pentru a scoate sucul din castraveţi. Dacă nu aveţi, puneţi castraveţii tocaţi cubuleţe într-un blender şi folosing funcţia „pulse” mixaţii până devin pastă.

Apoi, mixaţi în blender: iaurtul, sucul / pasta de castraveţi, apa (500ml în caz că am folosit suc de castraveţi şi 750ml dacă am folosit pireu), câteva frunze de mentă, usturoiul, un praf de sare.

Serviţi ornat cu feliuţe de castraveţi şi frunzuliţe de mentă. Varianta asta merge mai bine ca aperitiv sau însoţind un fel de mâncare principal, pentru că este mai consistent.

Ingrediente ayran cu mentă (clasic)

500ml iaurt gras (cel mai gras pe care îl găsiţi)
500ml apă rece (o parte din apă se poate înlocui cu gheaţă, păstrând cantitatea de lichid)
un praf pe sare
o mână mică de frunzuliţe de mentă (4-5 crenguţe)
1-2 căţei de usturoi

Mixaţi într-un blender: iaurtul, apa şi gheaţa, frunzele de mentă, usturoiul, un praf de sare.

Serviţi ornat cu frunzuliţe de mentă. Varianta asta merge oricând, cu orice şi fără a avea nevoie de ocazii speciale, e foarte răcoritor şi hidratant.

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.