Prăjiturele cu cremă şi brioşe/ cupcakes şi muffins

Da, de mult voiam să încerc să pregătesc celebrele cupcakes. Brioşe făcusem de câteva ori, umplute sau simple.

Şi cum promisesem Ruxandrei şi lui Dan că le fac şi le aduc la firmă, trebuia să găsesc o ocazie.

Aşa că, m-am trezit într-o dimineaţă cu chef de făcut dulciuri şi după 3 ore de muncă şi saună bucătăria avea peste tot farfurii, cutii şi platouaşe cu prăjituri.

Am studiat o droaie de reţete până să mă hotărăsc la unele pe care le-am transformat în funcţie de inspiraţie. La test m-a ajutat şi Ioana care a făcut vreo 2- 3 serii acasă. Şi pentru că una dintre reţetele încercate de ea, mi-a plăcut mult, v-o prezint mai jos, cu ceva modificări.

Am tras cu ochiul şi pe site-ul Bucătarului Maniac şi am preluat de acolo 2 reţete (pe cea simplă şi pe cea cu nuci (eu am folosit migdale)).

Ştiu că cei mai mulţi sunteţi obişnuiţi cu “icing-ul” colorat divers, stând moţ cocoţ pe prăjiturică, dar pentru că acesta se face cu unt şi colorant (de obicei) am renunţat la idee. O arăta frumos, e adevărat dar prefer să fie şi gustos.

Aşa că am făcut nişte creme din smântână şi mascarpone, pe care le-am îmbogăţit cu diverse şi le-am cocoţat pe o parte din prăjituri.

Dar să ne jucăm, zic:

De cu seară se lasă scufundate în coniac, 7-8 smochine deshidratate.

Ingrediente pentru topping:

200 ml smântână dulce
250 g brânză mascarpone
2 linguri zahăr brun
1 mână de nuci pecan
2 linguri de dulceaţă de portocale
3 linguri dulceaţă de căpşuni

Se bate smântâna cu un teu până se întăreşte puţin, se adaugă brânza şi se încorporează, apoi adăugăm şi zahărul şi amestecăm tot până devine o pastă omogenă. Atenţie! Nu bateţi prea tare amestecul pentru că riscaţi şă obţineţi ceva similar untului.

Se lasă la frigider până când terminaţi de făcut prăjiturile (sau cel puţin o oră).

Ingrediente pentru compoziţie de aluat cu migdale

7-8 smochine deshidratate (lăsate peste noapte în coniac)
2- 3 linguri Coniac

160 g făină
50 g migdale măcinate
110 g zahăr tos
2 ouă
125 g unt
120 ml lapte
1 linguriţă şi jumătate de praf de copt
1 plic zahăr vaniliat

Înainte de toate se încălzeşte cuptorul la 180 grade C (treapta 3). se pregătesc tăvile, ungându-se alveolele cu unt/ ulei sau punându-se foiţe de copt speciale (eu am găsit unele haioase, colorate).

Făina, migdalele măcinate, zahărul şi praful de copt se amestecă împreună într-un vas încapător.

Separat, se topeşte untul uşor fără să-l ardeţi, se lasă puţin la răcit, se adaugă laptele şi apoi ouăle, amestecând mereu.

Niciunul dintre cele două amestecuri nu trebuie să fie neapărat omogenă. Compoziţia lichidă se toarnă peste cea solidă şi se amestecă împreună.

Se împarte în două: jumătate se toarnă ca atare în alveolele tăvii, iar peste cealaltă jumătate se adaugă smochinele tăiate felii şi se amestecă. Se toarnă şi această în tavă şi se lasă la cuptor cam 25 minute.

Se scot şi se lasă la răcorit. În acest răstimp, ne ocupăm de cele mai speciale.

Ingrediente pentru aluat cu dulceaţă de afine şi ciocolată:

425 g dulceaţă de afine (găsiţi la borcan cu acest gramaj)
100 g ciocolată menajeră neagră sau cu lapte, după preferinţe
215 g zahăr
190 g făină
165 g unt
1 ou
60 ml coniac
2 linguri cacao

Se dă dulceaţa de afine prin blender până devine ca un sirou gros.

Se pune pe foc o cratiţă în care se adaugă rând pe rând: ciocolata, untul, zahărul, coniacul, dulceaţa de afne dată prin blender şi se fierb toate până când ciocolata se topeşte iar amestecul devine omogen.

Se ia de pe foc şi se lasă la răcit 15 minute.

Se adaugă apoi lingură cu lingură făina, amestecându-se, cacaua şi la final oul.

Când compoziţia este gata, se toarnă în forme şi se bagă la cuptorul încins la 170 grade C, aproximativ 40 minute.

Atenţie! prăjiturelele nu vor creşte foarte mult, iar miezul lor va fi molatec şi impregnat în sirop.

Dacă vă rămâne mai multă compoziţie după ce puneţi în tavă, adăugaţi 2 linguri de dulceaţă de portocale, amestecaţi, puneţi în altă tavă (mie mi-au ieşit în total 18 prăjituri din ingredientele de mai sus) şi băgaţi la cuptor.

Ingrediente pentru glazură lipicioasă de ciocolată (şi delicioasă aş adăuga eu):

100 ml coniac
100g ciocolată
70g zahar

Se pun toate într-o crăticioară pe foc şi se fierb până când compoziţia capătă consistenţa unui sirop. Se testează turnând o parte pe o farfurie mică şi dacă e vâscoasă se ia de pe foc.

Se toarnă caldă peste o parte din prăjituri şi se lasă la răcit împreună.

Ingrediente pentru aluat simplu şi cu fructe:

210 gr. făină
110 gr. zahăr
2 ouă
125 gr. unt
120 ml. lapte
1 linguriţă şi jumătate de praf de copt
1 plic de zahăr vaniliat
1 banană

Făina, zahărul, praful de copt, zahărul vaniliat se amestecă împreună într-un vas adânc.

La fel se întâmplă şi cu untul (care se topeşte uşor în prealabil), laptele şi ouăle.

Apoi, turnăm ingredientele lichide peste ele solide şi amestecăm.

În jumătate din compoziţie se pun fructele caramelizate, se încorporează, se pun în forme şi se bagă la cuptor cam 30 minute.

Din cealaltă jumătate se ia o parte mică, se amestecă cu 1-2 linguri de cacao. Se toarnă compoziţia simplă în forme, se pune câte o lingură dine cea cu cacao, se amestecă puţin cu linguriţa în forme şi se lasă 20 minute la copt.

Când sunt gata toate, se lasă la răcit şi ne ocupăm de topping.

Îl scoatem de la frigider, îl impărţim în două. O jumătate îl amestecăm cu nuci pecan mărunţite şi cu dulceaţă de portocale şi cealaltă jumătate o amestecăm cu dulceaţă de căpşuni.

Se servesc după preferinţe cu cele două toppinguri sau cu glazură, cu dulceţuri sau ca atare.

Poftă bună.

Lasă-ne un comentariu