Menu

Crème brûlée

„Amélie : Amélie Poulain. Je suis serveuse.
Homme de verre: …aux Deux Moulins, je sais.”

Cred că-n Amélie am văzut prima dată Crema cu crustă de zahăr ars. Apoi am şi găsit undeva în Bucureşti şi am mâncat. Vasul acela mic mi s-a părut că-mi dezvăluie o mică minune. Cu emoţie (şi cu linguriţa) am spart uşor şi jucăuş crusta de deasupra ca să descopăr crema moale şi fină de dedesubt. Şi am savurat încet, sperând să nu se termine momentul prea curând.

După un timp am găsit şi reţeta şi pentru că aveam o seară de Mimă cu Emi, Ştefan, Mak, Ana, Puf mi-am zis că trebuie neapărat să încerc desertul acesta şi pe pielea lor. Să văd, ei ce simt?

Reţeta este a bucătarului Marc Bauer de la French Culinary Institut, e luată de aici şi adaptată ca de obicei. Originea desertului este momentan doar presupusă (Scoţia) iar numele diferă de la ţară la ţară: Trinity Cream (Anglia), Crema Catalana (Spania), Crème Anglaise / Crème Brulée (Franţa)*. Fiecare dintre ţările citate a adaptat reţeta, astfel încât dacă e să încercaţi desertul nu va fi la fel peste tot.

Vă sfătuiesc să cumpăraţi pentru acest tip de desert nişte vase cu diametrul până în 15 centimetri, de înălţime mică (2- 3 cm). Veţi avea nevoie şi de o lampă de ars (eu am găsit una specială în Angers, dar merg şi cele mai micuţe folosite la ţevi de către instalatori, pe care le puteţi lua din centrele pentru amenajarea casei).

Dar să ne apucăm de treabă. Şi de aşteptat.

Ingrediente:

500 ml smântână dulce (ca de obicei am preferat-o pe cea de 32% grăsime)
2- 3 linguri zahăr tos (în funcţie de cât de dulce vă place)
4 gălbenuşuri de ou
1 păstaie de vanilie
zahăr brun pentru crusta de caramel
fructe mici (la alegere)

Preîncălziţi cuptorul la 160 grade (treapta 2 sau 3. Citiţi în manualul de utilizare al aragazului).

Cu un cuţit ascuţit se taie pe lungime păstaia de vanilie şi se scot seminţele care se pun într-un vas adânc şi rezistent la foc (în traducere „cratită”). Se pune şi restul păstăii şi se adaugă smântâna dulce.

Se pune cratiţa pe foc molcom şi se lasă până când smântâna dă primele semne de nervozitate. Atenţie! Nu se lasă la fiert.

În acest timp amestecăm uşor dar ferm gălbenuşurile de ouă cu zahărul. Ideea e să le frecaţi bine dar să nu se lase cu spumă.

Se ia cratiţa cu smântână de pe foc, se strecoară (pentru a scoate bucăţile de vanilie din ea) şi se adaugă puţin din conţinut peste ouă. Amestecaţi repede pentru a le obişnui cu temperatura şi pentru a evita coacerea ouălor (nu vreţi bucăţi de omletă prin desert, sper 🙂 ). Apoi, adăugaţi şi restul de smântână amestecând în continuu.

În tava de la cuptor aşezaţi o cârpă curată şi turnaţi puţină apă. Puneţi vasele pentru creme brulee în tavă în afară de unul şi continuaţi să turnaţi apă pe lângă ele până cînd aceasta ajunge cu nivelul la jumătatea înălţimii vaselor. Puneţi şi ultimul vas. Toată ideea acestei operaţiuni este să fierbem crema la Bain Marie, fără să intre apă peste desertul nostru.

Se toarnă crema cu un polonic în fiecare vas şi dacă observaţi că se formează bule de aer sau spumă la suprafaţă, scăpaţi de ele. O idee ar fi să folosiţi o lingură, alta v-ar spune diabolic să daţi câteva flăcări controlate pe deasupra cremei cu lampa de ars/ sudat ţevi.

Băgaţi tava la cuptor şi lăsaţi la copt aproximativ 30 minute. Când le scoateţi, crema ar trebui să fie fermă dar să tremure niţel în vase când le mişcaţi.

Lăsaţi-o la răcit şi apoi băgaţi vasele la frigider cam 4 ore.

Unii servesc acest desert cald, alţii îl preferă rece. Important este să nu uitaţi partea esenţială, şi anume:

Se pune cam o lingură de zahăr brun în vasele de creme brulee şi se scutură vasul uşor până când zahărul ajunge pe toată suprafaţa. Ce e surplus se poate elimina printr-o scuturare uşoară a vasului.

Şi acum vine partea jucăuşă: luăm lampa de sudură/ creme brulee şi orientăm flacăra deasupra zahărului. Se plimbă uşor pe toată suprafaţa, se lasă puţin să se răcească şi apoi se mai trece o dată. Ideea e să ardem zahărul fără să înmuiem crema de dedesubt.

Dacă nu găsiţi lampă pe nicăieri, aprindeţi grill-ul de la aragaz şi puneţi tava cu vase dedesubt 1- 2 minute, dupa ce în prealabil aţi pus zahărul.

Se serveşte ca atare sau cu fructe sau şi şi.

Joacă plăcută.

*Sursă: Wikipedia

7 Comments

  • […] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu. Anca Sandu said: RT @KissTheCookRo: Cioc, cioc, primiţi cu Crème brûlée-ul? https://www.kissthecook.ro/2010/07/creme-brulee/ […]

  • Laura Balc
    9 iulie 2010 at 5:31

    Wow!!!!!
    Clar am sa incerc si eu 🙂

    Spor in continuare Catalina :*

  • Catalina
    9 iulie 2010 at 10:01

    Merci Laura :*

  • Diana
    23 februarie 2011 at 13:00

    Salutare,

    Am urmat reteta ta si mi-a iesit o creme brulee divina.
    Doar ca smantana amestecata cu galbenusele avea un strat de spuma, care dupa ce a stat la cuptor arata ca o glazura de zahar. Dar dedesubt crema era fina si incredibil de buna. Tocmai pentru ca aveam stratul asta sus, nu am mai topit zahar pentru zahar caramel (mai ales ca nu avem lampa si nici gril la cuptor).
    Data viitoare crezi ca ar trebui sa iau spuma asta la o parte?

    Intrebarea numarul 2 este: ai vreo idee de unde as putea sa gasesc lampa asta de ars? ce marime, functioneaza cu gaz, ce pret?
    Obiectul din linkul urmator e ceea ce ai folosit tu?
    http://www.ok-shop.ro/scule_si_unelte/scule_instalatii/lampa_sudura/id/22559/

    Multumesc pentru reteta si o zi faina,
    Diana

  • Cătălina
    23 februarie 2011 at 13:28

    Buna Diana,

    Da, dupa cum am scris in post acele bule se elimina tot cu o lampa de ars sau cu o lingura.

    „Se toarnă crema cu un polonic în fiecare vas şi dacă observaţi că se formează bule de aer sau spumă la suprafaţă, scăpaţi de ele. O idee ar fi să folosiţi o lingură, alta v-ar spune diabolic să daţi câteva flăcări controlate pe deasupra cremei cu lampa de ars/ sudat ţevi.”

    Stratul de caramel este… cireasa de pe tort 🙂 Deci e musai de realizat.

    Cat despre intrebarea numarul 2, iata si raspunsul: http://pentrugatit.ro/index.php?productID=3431&discuss=yes sau http://www.nelsand.ro/pro_0005480_0004880.html . Pe primii ii gasesti in AFI Cotroceni.

    Multumesc si eu 🙂

  • Diana
    24 februarie 2011 at 8:05

    Buna dimineata,
    Am citit partea cu eliminatul bulelor, dar in cazul meu era vorba de multa spuma, si mi-era mila sa arunc frisca la coshul de gunoi. Am mai citit apoi pe net ca spuma asta multa se formeaza daca bati galbenusurile prea bine – ceea ce eu am facut.
    Data viitoare, daca mai se formeaza spuma, o sa o iau cu o lingura. Si negresit o sa incropesc cumva stratul asta de caramel data viitoare. 🙂
    O zi faina,
    Diana

  • Creme brulee cu banane - KissTheCook
    25 februarie 2015 at 13:27

    […] Se pune compoziţia în 4 vase pentru creme brulee (ramekin-uri sau alte vase mici, de adâncime mică. Vasele se pun într-o tavă şi apoi se bagă la cuptor la 130 grade C, abur 50%, raft doi pentru 20-25 minute. Pentru cuptoarele pe gaz/electrice fără aburi temperatura trebuie să fie de 160 grad C, iar în tavă se toarnă apă. […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.