Menu

Dulceaţă de căpşuni cu mentă

Au apărut căpşunile pentru dulceaţă! Mărturisesc că le aşteptam de ceva timp. Şi cum o fericire nu vine niciodată singură am găsit în piaţă şi nuci verzi. Dar voi scrie despre ele săptămâna viitoare.
Fiecare are felul lui de a transforma fructe dulci şi parfumate în dulceaţă. Totul e să nu te complici (aşa cum fac eu uneori). Dacă urmezi nişte paşi simpli nu prea ai cum să dai greş.

Dar iată cum a stat treaba în cazul de faţă:

10 kg căpşuni (din cele mici, româneşti, parfumate de la o poştă)
4 kg zahăr tos
O legătură de mentă proaspătă

Căpşunile se curăţă de codiţe şi se spală sănătos cu apă. Într-o cratiţă adâncă se pune un strat subţire de zahăr apoi unul de căpşuni, şi tot aşa se alternează căpşunile cu zahăr până se termină şi unele şi altele.
Se acoperă cratiţa cu folie alimentară şi se pune la frigider până a doua zi. Pe timpul nopţii ele îşi vor fi lăsat sucul dulce şi aromat.
A doua zi, se pune cratiţa pe foc mediu şi se lasă la fiert. În timpul fierberii se va forma la suprafaţa dulceţei multă spumă. Aşa că, folosind cu graţie o lingură sau un polonic, se adună cât şi cum se poate mai bine.
De fiert, se lasă între 1 oră şi 2 ore, în funcţie de cum vrem să fie siropul dulceţii (mai colorat şi mai subţire sau mai caramelizat şi mai vâscos).
Când e gata, se opreşte focul şi se aruncă o mână de mentă tocată în cratiţă. Ei, nu vă impacientaţi. Menta va creşte aroma dulceţii, ba mai vine şi cu a ei în plus.
De precizat că pe la jumătatea timpului ales, se pun în jurul cratiţei borcanele curate în care se va odihni dulceaţa. Temperatura la care vor ajunge în final le va permite să rămână întregi în contact cu bunătăţile fierbinţi. O tavă metalică ca suport pentru desfăşurarea acţiunii de umplere e un plus.

Se toarnă dulceaţa în borcane şi se pun repejor capacele. Se curăţă de reziduuri scurse, se şterg cu o cârpă curată, se etichetează şi se ţin o vreme întoarse invers.
Răcirea ar fi bine să se facă încet, borcanele înfofolite în cârpe, încă în tavă, bagându-se în cuptorul (rece) şi lasându-se acolo cam două zile.

Se poate mânca cu unt, în clătite, ca umplutură de prăjituri, simplă etc 🙂

9 Comments

  • […] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu, Kiss the Cook. Kiss the Cook said: Nici n-a venit bine vara ca facem pregatirile pentru iarna. Update on KTC: https://www.kissthecook.ro/2010/06/dulceata-de-capsuni-cu-menta/ […]

  • mariana
    29 noiembrie 2010 at 22:52

    …eu puneam 1kg fructe 1kg zahar. Retete, retete, retete…

  • Cătălina
    30 noiembrie 2010 at 6:48

    Ştiu că se poate. De altfel, reţeta 1 kg fructe/ 1 kg zahăr o aveam întipărită în minte de când ne făcea bunica dulceţuri în cratiţă mare de tuci, pe foc în curte 🙂

    Dar, am zis să încerc cu mai puţin zahăr. Şi iese destul de dulce şi aşa.

  • […] umplutură am ales dulceaţă de căpşuni cu mentă şi dulceaţă de mango cu ananas, dar puteţi utiliza cam ce vă place. Condiţia e să […]

  • […] început, deci, cu dulceaţa de căpşune. Găsisem acum ceva timp o reţetă de la KissTheCook, am ţinut-o minte şi, acum ca au apărut căpşunele, am şi testat-o. Fiind nouă în domeniu, […]

  • Plunder Bunny
    5 iunie 2013 at 2:10

    A ieşit foarte bună, merci pentru reţetă şi sfaturi. Cu siguranţă o să mai fac şi o sa mai încerc şi alte reţete de pe site.

    Keep up the good work! 🙂

  • Anca Sandu
    1 iunie 2014 at 18:26

    Cătă, câte borcane de dulceaţă ţi-au ieşit din cele zece kilograme de căpşuni?

  • Cătălina
    1 iunie 2014 at 18:28

    Cam 11-13 de 400 g. Sau sub. Grea intrebare mi-ai pus :))

  • Anca Sandu
    1 iunie 2014 at 18:35

    întreb fiindcă aş vrea să fac, da’ cu zece kile mi se pare cam mult, totuşi.
    merci!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.