Menu

Borş de cocoş cu tăiţei de casă

Mi-au tot zis mulţi prieteni că site-ul nostru e fain da` nu prea are reţete d’alea ca la mama acasă, că lor alea le plac mai mult. Bun, eu îmi imaginasem că astfel de reţete poate fiecare să le afle de la mama lui. Dacă nu e să fie aşa nu-i bai că tradiţionalul românesc vine şi la noi. Avem azi un borş mordovenesc cum bunica mea m-a învăţat să fac pe vremea când n-aveam barem buletin.

La bunica mea la ţară, când sunt oameni mulţi la treabă, cum ar fi la coasă sau la seceriş de exemplu, cam după Sfânta Marie mare, femeile stau acasă să pregătească de mâncare. Atunci se sacrifică câte o orătanie din ogradă şi se face din ea şi ciorbă şi o tocăniţă. Aţi zice că iese o zeamă lungă, cum să faci două feluri de mâncare dintr-o pasăre şi să mai mănânce şi 10 oameni. Ei, o găină ori cocoş zdravăn are peste 4 kilograme prin părţile alea de lume şi iese cea mai bună mâncare. Dar, ne tot lungim cu vorba şi parcă văd că nu vă mai zic reţeta.

Pentru ciorbă avem nevoie de:
1,5 – 2kg carne de cocoş (eu am folosit două pulpe dintr-un cocoş mare crescut în curtea bunicilor mei)
2 cepe mijlocii
2 ardei, unul roşu şi unul verde
2 morcovi
1 rădăcină de păstârnac / albitura – rădăcină de pătrunjel
1 rădăcină de ţelină
5-6 roşii (750g – 1kg)
1L borş
o legătură de pătrunjel
o legătură de leuştean
puţin ulei
sare

Pentru tăiţei avem nevoie de:
un ou mare de ţară (pentru culoarea gălbuie e esenţial să fie de ţară, se poate trişa cu praf de şofran, dar nu prea mai e moldovenească metoda)
un praf de sare
făină cât cuprinde

Bun, să ne apucăm de treabă. De la început vă anunţ că nu e o reţetă grea şi dacă respectaţi ce zic pe aici vă iese sigur. Dar, necesită ceva mai mult timp petrecut în bucătărie pentru fierberea cărnii şi prepararea tăiţeilor. Chiar şi aşa, eu nu cred că am stat mai mult de 2 ore cumulat, chiar mai spre o oră jumate.

Primul lucru pe care îl facem e să spălăm carnea şi să o verificăm de tuleie (resturi de la pene), dacă e nevoie o mai pârlim puţin. Când am terminat operaţiunea asta, o punem într-o oală mare împreună cu o lingură de sare şi punem apă peste cât să o cuprindă. Punem la fiert. Când aproape fierbe începem să spumuim şi tot facem asta până nu se mai formează spumă. E foarte important pasul ăsta dacă vrem să ne iasă ciorba limpede.

Bun, am terminat cu spumuirea, lăsăm carnea să fiarbă vreo 2 ore, până e fiartă bine.

Separat începem să tocăm legumele, toate cubuleţe mici, în Moldova n-ai să prea vezi morcovi raşi în ciorbă. Tocăm pe rând: ceapa, ardeii, morcovii, păstârnacul / albitura, ţelina.

După ce am terminat şi cu legumele putem să ne ocupăm de foaia de tocmagi (nu vă speriaţi, aşa sunt numiţi tăiţeii prin satele moldoveneşti cu tradiţie). Spargem oul de ţară într-o strachină şi îl batem bine cu un praf de sare. Adăugăm o lingură de făină şi omogenizăm. Mai adăugăm una şi iar omogenizăm. Repetăm până ce nu mai merge amestecată cu furculiţa. Punem vreo două linguri de făină pe masă şi turnăm compoziţia cu ou în mijlocul făinii. Ne dăm bine mâinile prin făină şi începem să frământăm. Mai adăugăm făină dacă e nevoie şi tot frământăm până când nu se mai lipeşte rău de mână. E momentul în care începem să o întindem cu sucitorul. O ungem des cu făină din belşug şi o întoarcem de pe o parte pe cealaltă, avem maaare grijă să nu se lipească de masă. Bun, când e subţire foaia o ungem bine cu făină pe ambele părţi şi o lăsăm să se odihnească o vreme.

Când carnea a fiert o scoatem din zeamă şi o porţionăm, după care o punem la loc în ciorbă. Într-o tigaie mare punem nişte ulei la încins, adăugăm ceapa şi o călim 2 minute. Adăugăm şi restul legumelor şi mai călim 5 minute, după care le adăugăm pe toate în ciorbă şi lăsăm să fiarbă jumătate de oră.

Separat pregătim roşiile. Mai întâi le opărim puţin, apoi le decojim şi le tăiem cubuleţe.

Foaia de tăiţei ar trebui să se fi întărit destul până acum, aşa că o rulăm pe o lăţime de 5-7cm, după care o tăiem pe din două şi începem să tăiem tăiţeii fin. Tăiem în laterale astfel încât să nu avem tăiţei lungi cât foaia ci doar de maxim 10cm. Din când în când mai răsfirăm ce am tăiat pentru a nu se lipi între ei. Tăiţeii astfel făcuţi pot fi uscaţi şi apoi păstraţi într-o pungă de hârtie sau pânză pentru folosiri ulterioare.

După ce s-au fiert legumele adăugăm roşiile în ciorbă, nu le adăugăm înainte, pentru că nu mai fierb legumele datorită acidului citric conţinut de roşii. După ce mai fierbe cu roşii 3-4 minute adăugăm jumătate din cantitatea de borş, Gustăm şi potrivim de sare şi mai adăugăm borş până e acru cum ne place. După ce fierbe totul încă 2 minute adăugăm tăiţeii şi fierbem încă 3-5 minute. La final adăugăm pătrunjelul şi leuşteanul tocate mărunt şi oprim focul.

Servim cu ardei iute. Borşul moldovenesc cu tăiţei nu se drege cu ou sau smântână şi trebuie să rămână clar.

Poftă bună!

14 Comments

  • […] This post was mentioned on Twitter by roxid, Kiss the Cook. Kiss the Cook said: De la moldoveanca noastră, pentru toţi cei ce nu şi-au zdrelit genunchii în toţi copacii când erau copchii https://www.kissthecook.ro/?p=1487 […]

  • Oniska
    21 iunie 2010 at 12:02

    Am vazut statusul Catalinei si am citit „bors de cocos”, nu „cocosh” si ma entuziasmasem …

  • Ana
    21 iunie 2010 at 12:48

    Oniska, cred ca o reţetă de borş de cocos ar fi fost cel puţin ironic denumită aşa, pentru că ar fi ieşit ceva dulce-acrişor mai spre desert, nu o ciorbă românească. Oricum, avem ceva zeamă cu cocos aici: https://www.kissthecook.ro/2010/04/supa-de-bambus-cu-vita/

  • Cătălina
    21 iunie 2010 at 18:02

    Oniska, nu te ingrijora, ca-s de venit si cele pentru vegetarieni 🙂

  • Ionut
    22 iunie 2010 at 7:04

    Jos palaria monsher’ 🙂 M-ai omorat cu taiteii de casa, sambata vine cocosul regulamentar de Braila si aplicam ce am cEtit.

    multumesc!

  • Ana
    22 iunie 2010 at 8:18

    Aoleu, îmi faci poftă! Oricând m-aş deplasa să fac o ciorbă d’asta doar să mănânc şi eu o porţie :). Vezi ca mie din două pulpe mi-au ieşit vreo 8-10 porţii, deci să foloseşti cucoşul cu simţ de răspundere şi să mai faci şi altceva din el, mai ales dacă are mai mult de un an 🙂

  • Irina
    19 octombrie 2011 at 15:09

    Am urmat reteta si pot sa zic ca e cea mai gustoasa ciorba pe care am gustat-o in viata mea. Merita efortul 100%, si chiar pot sa spun ca nu e asa de complicat ca la prima vedere. Multumesc pentru postare!

  • Ana
    19 octombrie 2011 at 15:32

    Multumesc pentru vizita si apreciere Irina. Mi-ai adus aminte ca am jumatate de gaina de tara in frigider, care cred ca va imparti aceeasi soarta cu personajul de mai sus :D.

  • Mihaela
    26 octombrie 2011 at 20:18

    Delicioasa reteta! Ciorba din pasare de curte este cea mai buna, nu se compara cu puii crescuti la intuneric din supermarket!!!! Esti o norocoasa ca ai un ajutor la pozat 🙂

  • Ana
    27 octombrie 2011 at 7:32

    Chiar ca Mihaela, nu stiu ce m-as face fara ajutor la pozat. Si gaina, si ouale de tara, toate fac o diferenta incredibila cand vine vorba de mancare. Hugs!

  • DANIELA
    14 noiembrie 2011 at 11:18

    Reteta e grozava. Eu locuiesc pe creta greece da mi-au trimis din Romania un cocos. O sa fac la fel ca tine si am sa-mi invit prietenii. Sper sa mi iasa! Ms de reteta. Mai pune si altele cu poze!

  • Cătălina
    14 noiembrie 2011 at 11:46

    Buna Daniela, daca mai vrei retete cu carne de cocos ar mai fi pe site si gaina in crusta de sare sau coq au vin .

  • Ruxandra
    17 octombrie 2016 at 21:31

    Buna,

    Am tot ezitat sa scriu pentru ca bucataria nu este tocmai punctul meu forte si nu ma vedeam dand un comment pe un site de gastronomie, dar trebuie sa iti spun ca am preparat dupa reteta ta borsul asta unor francezi care auzisera ca noi avem mancare gustoasa si ma tot rugau sa le prepar ceva, iar eu tot ezitam stiind ca nu ma pricep foarte tare. Dar am urmat ce ai scris aici si a iesit foarte foarte buna, le-a placut extraordinar, iar pentru mine a fost una dintre cele mai gustoase ciorbe pe care le-am gustat 🙂

    Multumesc si mai incerc retete de pe blogul tau ! Continua sa scrii !

  • Cătălina
    18 octombrie 2016 at 12:09

    Mulțumim mult, Ruxandra! Ne bucurăm că ți-a plăcut 🙂 Am observat că străinii sunt un pic reticenți la borș, deci e bine că ai tăi au fost receptivi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.