Menu

Yakitori

Înainte de a ne prepara deliciosul sushi, Ioana ne-a pregătit un alt fel de mâncare japonez, care poate fi consumat pe post de antreu. Iată ce spune Ioana:

Konbanwa (bună seara)

Iată-ne la seara cu specific japonez. Avem doua feluri de mâncare foarte populare in Japonia, şi nu numai, şi o improvizaţie care merge pe acelaşi specific nipon.

Antreuri:
Yakitori – frigărui de pui marinate

Pentru 10-15 porţii avem nevoie de:
– 3 piepţi de pui tăiaţi cubuleţe
o legătură ceapă verde tăiată bucăţele de vreo 2 cm
1 lingură zahăr
5 linguri sake
5 linguri sos soya
1 lingură oţet din cel în care este murat ghimbirul (înlocuiţi cu oţet de orez sau de mere dacă nu aveţi)
bucăţele de ananas proaspăt (puteţi folosi şi din cel la cutie dacă nu găsiţi proaspăt)

Se marinează puiul tăiat bucăţele cam jumătate de oră în marinata din zahăr, sake, soya şi oţet. În timpul acesta se taie ceapa şi ananasul bucăţi, se pun nişte beţe pentru frigărui în apă pentru a nu se arde ulterior şi se încălzeşte cuptorul la treapta 3 sau 4 (170-200 grade).
După jumătatea de oră aferenta se trag în teapa alternativ bucăţi de pui, ceapă şi ananas. În functie de gusturi puteţi pune mai mult sau mai puţin ananas pe fiecare frigăruie. Se dau la cuptor împreuna cu sosul ramas, se lasă să se facă pe o parte, apoi se întorc. Se servesc calde cu sos de soya sau simple.

Frigărui cu somon în marinată şi usturoi verde (improvizaţie)

Ingrediente:
Somon proaspăt, una- două bucăţi de file
4-5 căţei usturoi
4-5 linguri sos de soya
4-5 linguri oţet de la ghimbir murat, (sau 3-4 linguri oţet de orez cu un varf de zahar)
o legătură usturoi verde

Se taie somonul bucăţele. Se piseaza usturoiul şi împreuna cu soya şi oţetul de la ghimbir se adaugă peste bucăţele de somon. Se lasă la marinat jumătate de oră timp în care se pun în apă beţele pentru frigărui şi se taie usturoiul verde bucăţi de vreo 2 cm lungime.
Se pune la încălzit o tigaie de teflon, sau grătar pe care peştele nu se lipeşte (atenţie, peştele se lipeşte foarte usor şi se poate rupe). Se pun pe beţele de frigărui alternativ somon şi usturoi verde apoi se aşează în tigaia unsă cu puţin ulei. Este foarte important ca peştele să se facă bine pe o parte, apoi se întoarce pentru a se găti şi pe partea cealaltă, cu grijă pentru a nu se rupe. La sfârşit puteţi stropi cu restul de marinată sau puteţi servi cu lămâie şi sos de soya.

4 Comments

  • MonkY
    3 iunie 2010 at 10:51

    Sunt curios de o comparatie pe o scala de la 1 la 10 cum sunt „frigaruile japoneze” fata de cele traditionale romanesti ? 🙂

  • Quittensticker Live » Yust Yakitori
    14 iunie 2010 at 15:49

    […] via KissTheCook.ro Posted by Domenico on June 14, 2010 at 5:16 PM filed under Culinary, Life. Permalink: permalink. […]

  • nadia
    1 martie 2011 at 14:16

    Buna ….retetele tale arata superb,felicitari ! Daca nu te superi trebuie sa ti marturisesc ca la retata de yakitori nu se foloseste otetul , yakitori se fac la gratar nu in cuptor…si nu se servesc cu sos de soia….sper sa nu te supere comentariul meu…..spor la gatit!

  • Cătălina
    1 martie 2011 at 15:44

    Buna Nadia. Nu este nici o suparare. 🙂 Si multumim pentru comentariul si observatiile tale.

    Ideea este sa imbunatatim sau sa adaptam o reteta la conditiile de lucru in care gatim. Si, dupa cum precizeaza invitata noastra pentru acest post, exista mai multe retete de Yakitori. La care se pot folosi sake sau mirin (sake indulcit) (sau, in lipsa lor, otet de orez).
    Sosul de soya ajuta la caramelizarea carnii.

    De asemenea, daca nu exista un gratar se pot face la cuptor la 200 grade Celsius. Mai multe detalii in Japan Guide la sectiunea „Food”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.