Menu

Sushi

Recunosc că până când nu am mâncat sushi pregătit de Ioana nu prea m-a încântat ideea de a consuma acest fel de mâncare mai special. Credeam că de fel de la mama lui (Japonia), sushi-ul se pregăteşte cu diverse tipuri de carne de peşte, fructe de mare sau icre crude, neatinse de foc sau apă fierbinte sau plită încinsă. Însă Ioana ne-a arătat că lucrurile nu stau chiar aşa. Şi pentru că se simţea şi nevoia unei adaptări la gusturile noastre, ea a folosit ingrediente proaspete sau marinate, pe care le-a gătit uşor. Dar o voi lăsa mai departe pe ea să ne povestească lungul drum al sushi-ului de la ingrediente la produs finit. Iar noi, alături, o vom ajuta cu diverse şi o vom asista cuminţi supunându-ne benevol.

Ioana, preia legătura.

Secretul pregătirii unui sushi gustos stă în prepararea iniţială a orezului, aşa ca vom pune accent pe acest lucru.

Avem nevoie de:

3 căni de orez glutinos (orezul de sushi din magazine, indiferent de marcă este perfect)
3 3/4 căni de apă (măsuraţi cu aceeaşi cană cu care aţi măsurat şi orezul)

Se pune la fiert într-o oală cu capac. Dăm focul mare până fierbe apa apoi îl dăm mic. Sub nici o formă nu ridicăm capacul, daca va curge pe aragaz ştergem ulterior. Lăsăm să fiarbă cam 15 minute, stingem focul şi mai lăsăm oala cu capacul pus încă 15 minute. Este foarte important să nu ridicăm capacul pentru că altfel orezul se va prinde de fundul vasului de gătit.

În acest timp pregătim sosul care se adaugă orezului:

o lingură jumate de zahăr
6 linguri oţet de orez, sau 8 linguri oţet din borcanul cu ghimbir (va da un gust special)
în jur de 8 fâşii mai mari de ghimbir tăiate marunt
2 linguriţe de sare

Aceste ingrediente se amestecă şi după sfertul de oră scurs de la oprirea focului se pun peste orez. Se amestecă „tăind” orezul cu spatula de plastic pentru a nu-l zdrobi. Se vântură puţin apoi deasupra oalei se pune un şervet de cârpă şi va lăsa să se mai răcească. Timp în care vom pregăti umplutura. În această seară noi am umplut rolurile de sushi cu următoarele ingrediente principale:

omletă japoneză
somon marinat
cod negru
avocado
sparanghel

Pe lângă ingredientele principale am adăugat:

castravete (din cel lung)
ardei roşu
daikon – ridichea albă
pastă de wasabi (se poate cumpăra sub formă de pastă sau praf pe care îl amestecaţi cu apă pentru a obţine pastă)

Omleta japoneză se „confecţionează” din 4 ouă, o linguriţă de zahăr, 4 fâşii mari de ghimbir murat tăiat mărunt , un vârf de sare, o lingură de oţet din borcanul cu ghimbir.

Batem uşor ouăle cu ingredientele mai sus menţionate (nu le facem spuma).

Încălzim foarte bine tigaia de teflon pe care suntem siguri că nu se va lipi. O ungem cu ulei cu ajutorul unui şervetel imbibat. Adăugam cam 1/3 până la jumătate din cantitate şi dăm focul mediu. Aşteptăm să se facă dar partea de deasupra rămâne încă lipicioasă. Atunci începem să rulăm omleta cu ajutorul unor spatule sau beţe pentru gătit. Ungem din nou cu şerveţelul cu ulei parte din tigaie rămasă liber. Adaugăm jumătate din cantitatea de compoziţie rămasă, lăsăm să se facă puţin, rulăm din nou omleta. Ungem iar tigaia şi adăugăm restul compoziţie, lăsăm să se facă puţin apoi rulăm din nou. Ar trebui să obţinem un triunghi de lungimea tigăii şi latura mică de vreo 5 cm. Punem pe o farfurie şi lăsăm să se răceasca apoi o tăiem în felii pe lungime cam de 1 cm grosime sau mai subţiri, atenţie să nu o rupem tăind prea rapid.

Cum pregătim codul? Ungem tigaia cu ulei, îl dăm cu puţină sare şi-l prăjim pe fiecare parte până este făcut. Îl lăsăm să se răcească pe o farfurie, îl tăiem în felii lungi şi subţiri.

Sparanghelul îl spălăm, îl curăţăm şi-l lăsăm să se coacă pe grătar de ajuns cât să fie puţin moale. Avocado-ul îl curăţăm de coajă, îl tăiem în două, scoatem sâmburele. Apoi îl tăiem pe lungime în felii de cam 1 cm grosime. Castravetele şi ridichea alba se curăţă de coajă şi se taie în felii apoi în fâşii subţiri. Din ridiche păstrăm partea de jos pentru a o da pe răzătoarea mare mai târziu.

Ardeiului roşu îi curăţăm cotorul şi îl tăiem în fâşii subţiri. Încercaţi să tăiaţi fâşii cât mai drepte (puteţi da la o parte partea de jos şi de sus ardeiului).

Vom trece la prepararea sushi-ului aşa că mai avem nevoie de un singur ingredient, şi anume, nori, alga în care se înveleşte toata compoziţia. O găsiţi la cam orice supermarket în pachete de 10 foi.

Înainte de a trece la prepararea propriu-zisă mai avem nevoie de instrumentul de rulat sushi făcut din bambus, un pahar cu apă caldă în care ţinem un cuţit foarte foarte foarte bine ascuţit şi un castronel cu apă pentru mâini. Un şervet pe care să ne ştergem periodic este de ajutor.

Se ia o foaie de algă, se trece pe deasupra focului dat mic de la aragaz, pe o parte şi pe alta. Se aşează pe instrumentul de rulat sushi cu partea lucioasă în jos (foarte important de respectat acest lucru). Cu spatula de plastic luăm orez din oală atât cât să acoperim jumătate de foaie de algă. Îl întindem bine astfel încât să nu avem locuri goale sau cocoloaşe. Putem întinde orezul cu mâinile umezite sau cu spatulă, eu prefer spatulă pentru că orezul nu se lipeşte de ea dar la început este mai bine cu mâinile pentru că avem o mai bună acoperire.

Luăm pe vârful degetului wasabi şi-l întidem peste orez de la un capăt la altul pe orizontală.

Adăugăm un ingredient principal şi unul sau două ingrediente secundare apoi apucăm instrumentul de rulat şi strângem bine alga peste ingrediente. Atenţie, ruloul trebuie să fie strâns dar prea multă presiune poate rupe alga fragilă. Când ajungem la sfârşit udăm puţin alga pe orizontală de la un cap la altul, astfel ea se va lipi şi va sigila ruloul. Presăm cu mâinile ruloul de câteva ori pentru a-l face cât mai rotund.

Cu cuţitul din paharul cu apă caldă tăiem mai întâi capetele şi le dăm de o parte. Apoi tăiem ruloul în două şi bucăţile astfel rezultate în trei felii. Şi iată, avem primele maki sushi.

După ce terminăm de făcut tot sushi-ul punem ghimbir, wasabi şi sos de soya separat. Apoi ornăm cu ridichea albă dată pe răzătoarea mare.

Se serveşte rece, dar nu din frigider. Între rulouri diferite de sushi se va servi o feliuţă de ghimbir, care va anula gustul precedent. Putem bea sake la sushi, acesta fiind necesar a se încălzi la o temperatură de 60 grade Celsius, sau aproximativ. Va căpăta o aromă deosebit astfel încălzit dar se poate bea şi rece.

Douzo meshiagare

Pofta Buna

5 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.