Menu

Fasole cu afumătură la cuptor

Şi pentru ca vremea este încă nehotărâtă şi îi tot dă cu ploaie şi vânt de vreo săptămână, ne-am gândit să pregătim o mâncare pofticioasă, călduroasă, colecţia toamnă- iarnă. Fasole cu afumătură.

De câte ori n-aţi poftit cu tot sufletul la aşa ceva? Sincer acum. 🙂 În oală emailată, la ceaun pe foc afară, la cuptor în oală de pământ, fasolica noastră, aducătoare de căldură şi de stare de bine (dacă ştii cum s-o pregăteşti) este vedetă alături de ciorba de burtă, sarmale şi varza cu ciolan cam în orice restaurant cu specific românesc.

În primul rând aveţi nevoie de o oală de pământ ars şi smălţuit. Dacă nu aveţi acum şi mai aşteptaţi niţel, mergeţi la sfârşit de săptămână în Parcul Kisseleff unde sunt tot felul de târgşoare cu specific românesc. Găsiţi acolo de diverse mărimi, smălţuite sau nu, între 35 şi 50 lei bucata.

„Meteahna” aceasta cu vasele de lut o am de la bunica. La fiecare târg sătesc peste care dădeam în călătoriile noastre ne opream să căutăm oale pentru borş sau sarmale, coşuri de răchită şi ghivece de pământ pentru flori. Fiecare îşi prepară acasă fasolea în felul lui. Eu îi acord ceva mai multă atenţie pentru că ştim cu toţii că uneori beneficiile pe care ni le aduce nouă nu-s neapărat îmbucurătoare şi pentru cei din jur. Aşa că, pas cu pas, iată reţeta de azi.

Fasole cu afumătură la cuptor

1 kg fasole boabe mici (care se lasă cu o seară înaintea preparării, la înmuiat în apă călduţă)
1 plic bicarbonat de sodiu
2 morcovi
2 cepe medii uscate
2-3 cepe verzi
1 ardei
1 bucată de coastă afumată
1 bucată de ciolan afumat cu sau fără os
Împreună, carnea ar trebui să aibă cam 0,750 kg- 1 kg
2 linguri bulion de tomate
foi de dafin, sare, piper, boia de ardei dulce (după gust)
Leuştean şi/ sau tarhon

Fasolea va primi următorul tratament: pusă într-o oală cu apă şi o lingură de bicarbonat de sodiu trebuie lăsată pe foc până dă în clocot şi încă 5 minute după. Apoi, se strecoară, se spală în jet de apă şi se repetă operaţiile de mai sus. După ce fierbe a două oară, se ia de pe foc, se strecoară şi spală în jet de apă rece şi iar se pune la fiert cu bicarbonat, dar de data aceasta adăugăm în apa de fierbere un morcov, ceapa albă şi jumătate din ardei. Practic, la sfârşit ar trebui să fi numărat de trei ori treaba aceasta. În ultima apă, se lasă să fiarbă mai mult timp, ceea ce ne dă nouă răgazul de a curăţa şi toca legumele şi tăia carnea.

Ceapa se taie fideluţă şi respectiv rondele, morcovul rondele, iar ardeiul cubuleţe. Separat, preparăm un sos din bulion, sare, piper, foi de dafin, boia dulce de ardei şi un vârf de cuţit de bicarbonat.

După ce o strecurăm şi ultima dată, spălăm fasolea, păstrând apa în care a fiert ultima dată.

În oala de pământ punem pe rând fasolica, legumele, carnea, sosul de tomate cu mirodenii şi la final turnăm ultima apă în care a fiert. Punem oala (pe care am acoperit-o în prealabil cu capac) în tava de la cuptor cât mai sus. Apoi aprindem cuptorul la treapta cea mai mică (1-a / 150 grade C). După jumătate de oră, ridicăm la treapta a 2-a (160 grade C), după alte 20 minute, ridicăm la treapta a 3-a (180 grade C), dăm jos capacul oalei. O lăsăm să fiarbă molcom la 180 grade C cam o jumătate de oră şi apoi urcăm la 200 grade C. Şi o lăsăm să fiarbă până formează o crustă aurie (încă aproximativ o oră). Da, ştiu, durează, dar trebuie să procedăm astfel pentru ca oala să rămână intactă. În total, ar trebui să stea la cuptor cam 2 ore şi 50 min – 3 ore.

Se serveşte cu leuştean sau tarhon tocat, alături de un vin roş, poznaş.

*Notă. Oalele arse dar nesmălţuite trebuie lăsate imersate cu totul în apă cam jumătate de oră înainte de a găti în ele.

8 Comments

  • Daniil
    19 mai 2010 at 12:34

    Te detest 🙂

  • Andreea A
    19 mai 2010 at 14:28

    mmmmm, sa lesin de pofta! cand veniti si pe la mine sa gatiti ceva bun?

  • Twinkle
    19 mai 2010 at 17:35

    unde ai gasit oala aia? adica si gata pictata 🙂

  • Stelian Pavalache
    20 mai 2010 at 8:17

    Daniil: subscriu 😀 dar eu primul 🙂 … ptiuuu draceeee

  • Catalina
    20 mai 2010 at 10:11

    @Twinkle= am scris in post. De la un targ de chestii traditionale de pe Kisseleff.

  • Ana
    20 mai 2010 at 10:12

    Asta e dovada ca lumea se uita mai mult la poze, nu citeste ce scriem noi acolo :))

  • Twinkle
    26 mai 2010 at 6:22

    asa e. ma hranesc din poze. de citit nu mai am cand :)) dar promit ca le citesc cand le pun in practica

  • ionut dobre
    16 decembrie 2012 at 14:01

    super acum am sa fac si eu ms

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.