Menu

Tagliatelle cu ciuperci

Încă de pe când pregăteam invitaţiile pentru petrecerea de lansare am întâmpinat o problemă cu eventualul meniu. Noi care ne gândeam că orice am face lumea ne va adora. Ei bine, prietena mea, Cristina, e lacto-vegetariană (zbang!) şi ştiam asta, nu puteam să mă fac că nu am ştiut şi să bag totul sub preş, plus că da, vroiam ca toată lumea să se simtă bine. Bine, bine, dar cum să găteşti un fel de mâncare special pentru un singur invitat, dacă le face şi celorlalţi cu ochiul? Şi cum să serveşti un om cu un singur fel de mâncare când ceilalţi au avut trei? Şi uite aşa m-am tot perpelit între „nu am cum să o invit în condiţiile astea” şi „totuşi trebuie să existe o soluţie”.

După ce „I slept on it” a venit şi soluţia: o să facem meniul pentru toată lumea astfel încât toată lumea să poată mânca cât mai multe, fără a elimina totuţi carnea, dar pe care o vom găti separat. Aşadar, pentru vegetarieni (până la urmă au fost doi, Miha e şi ea proaspăt convertită) au fost: Bruschette cu roşii şi bruschette cu brânză brie şi stafide ca aperitiv, Tagliatelle cu ciuperci şi legumele gratinate pe care le-am servit ca garnitură la Puiul în lapte ca feluri principale. În desert Cătă nu s-a gândit să pună carne :P.

Aşadar, reţeta de tagliatelle cu ciuperci este în cele ce urmează. Poate nu sună foarte fancy, dar credeţi-ma s-au lins pe degete toţi invitaţii (pentru că au vrut toţi!).

Ingrediente, pentru vreo 6-8 porţii mari:

2 pachete de tagliatelle proaspete (în total 750-800g). Eu am folosit un pachet cu tagliatelle verzi si albe (cele verzi fiind cu spanac) şi un pachet cu tagliatelle cu ou, pentru culori cât mai frumoase 🙂
aprox. 800g ciuperci proaspete sau conservate în sare (nu murate!) cât mai diverse. Eu am folosit champignon brun, champignon, pleurotus, shiitaki uscate hidratate în prealabil.
100g parmezan (eu am avut din Italia grana, un parmezan cu gust mai intens, care este extraordinar! Dacă găsesc şi pe la noi, revin şi vă spun unde.)
1 gălbenuş de ou de raţă (merge şi de găină, caz în care sunt necesare două, dar cel de raţă dă o culoare mai frumoasă)
300ml smântână de gătit
4 linguri de ulei de măsline
1 ceapă albă mai mare sau 2 mai mici
1 mână de ciboulette
sare
piper

Bun, pentru început curăţăm ciupercile de pământ şi le spălăm bine, apoi le tocăm mărişor. Curăţăm şi ceapa, dar pe ea o tăiem fin.

Punem apa pentru paste la fiert cu o lingură de ulei de măsline şi o lingură de sare. Când fierbe punem pastele în ea şi le fierbem urmând timpul înscris pe ambalaj.

În paralel, punem un wok mare pe foc cu restul de ulei de măsline. Când s-a încins uleiul (destul de repede) punem ceapa pe care o călim bine la foc mic (fără să o ardem! dacă dă semne de îngălbenire, putem sa adăugăm căteva linguri de apă). Adăugăm ciupercile şi o lingură de sare şi dăm focul la aragaz mai mare. Imediat le acoperim cu un capac pentru câteva minute, să se înăbuşe şi să îşi lase zeama, după care descoperim wok-ul şi lăsăm să scadă.

Când au scăzut bine ciupercile, adăugăm smântăna şi lăsăm să mai dea într-un clocot. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

Adăugăm pastele scurse şi păstrăm wok-ul pe foc pentru încă câteva minute, vreme în care amestecăm uşor cu două furculiţe mari pentru paste.

Luăm wok-ul de pe foc şi incorporăm imediat gălbenuşul de ou de raţă, o parte din cantitatea de parmezan rasă şi o parte tăiată subtire cu un cuţit special pentru parmezan. Adăugăm firele de ciboulette tăiate pe diagonală şi amestecăm bine. Ornăm cu fire de ciboulette şi feliuţe fine de parmezan.

Poftă bună!

3 Comments

  • dez
    16 mai 2010 at 16:58

    Asadar, ii spuneam si Catalinei, am gasit eu parmezan grana. Are la Cora, Lujerului, fix langa ala pe care scrie Parmeggiano este asta, dar nu scrie pe el decat „grana”, nu ca e parmezan, scrie pe spate „specialitate de branza”. Insa fix ala e, gust intens si intepator.
    Acu fac si eu tagliatelle. Miau!

  • Kiss the Cook | Xlyrics
    25 martie 2011 at 7:11

    […] Tagliatelle cu ciuperci Tagged with: zupzup  If you enjoyed this article, please consider sharing it! […]

  • […] că ne-am etalat cu Bruschette cu roșii, bruschette cu mozarella (la cuptor), legume la grătar, Tagliatelle cu ciuperci bine îndopate cu parmezan și stropite din belșug cu ulei de măsline bun de la Costa […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.